Patka s narančama
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
24 gUgljikohidrati
-
46 gBjelančevine
-
45 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
24 g Ugljikohidrati,
46 g Bjelančevine,
45 g Masti
Sastojci (6 porcija)
2 kg | patka |
Sol i papar po želji | |
4 komada | naranče |
60 grama | šećera |
2 žlice | vinskog octa |
2 žlice | likera od naranče (Grand Marnier) |
2 žlice | marmelade od naranča |
1 žlica | maslaca |
200 ml | pilećeg temeljca (1 kocka) |
malo škrobnog brašna i vode |
Priprema
- 1
Patku odmrzni, operi i posuši te začini solju i paprom. Stavi peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180C te peci oko sat i pol uz povremeno okretanje te zalijevanje vodom.Oštrim nožem filetiraj dvije naranče. Druge dvije naranče iscijedi, sačuvaj sok i dvije žličice naribane korice. U lončiću rastopi šećer, pa dodaj ocat, liker i sok naranče te pusti da prokuha. Umak začini po želji, pa umiješaj marmeladu i dodaj filete naranče prethodno kratko popržene na vrućem maslacu.Netom prije kraja pečenja, pojačaj malo temperaturu pećnice. Izvadi patku iz vatrostalne posude, a zatim dolij pileći temeljac,promiješaj i ulij u pripremljeni umak. Po potrebi zgusni umak s malo škrobnog brašna i vode. Posluži patku s umakom i krumpirima začinjenim ružmarinom.