Pečena cvjetača s tjesteninom
Sastojci (4 porcije)
2 žlice | pinjola |
1 režanj | češnjaka |
1 | manji luk |
3 žlice | maslinova ulja |
400 g | nasjeckane rajčice u konzervi |
100 ml | vrhnja |
1 kg | cvjetače |
sol | |
2 žličice | nasjeckanog vlasca |
po jedna žlica | nasjeckanog peršina i bosiljka |
300 g | tjestenine penne |
0.5 staklenke | crnih maslina bez koštica |
nekoliko nasjeckanih listova majčine dušice | |
šećer, svježe mljeveni papar |
Priprema
- 1
Pinjole popržite u tavi.
- 2
Češnjak očistite i zdrobite, a luk sitno nasjeckajte, pa pirjajte na žlici zagrijanog ulja.
- 3
Pomiješajte nasjeckanu rajčicu i vrhnje, prokuhajte i kuhajte poklopljeno još 10-15 minuta.
- 4
Cvjetaču razlomite na cvjetove, operite te kuhajte 10 minuta u posoljenoj vodi.
- 5
Ocijedite i začinite preostalim uljem, vlascem, peršinom i bosiljkom. Kratko marinirajte, a zatim pecite 5-10 minuta u tavi neprianjajućeg dna.
- 6
Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju (8-10 minuta).
- 7
Masline narežite na ploškice, dodajte u umak od rajčice te začinite timijanom, šećerom, solju i paprom.
- 8
Skuhanu tjesteninu pomiješajte s umakom, pospite pinjolima te poslužite s pečenom cvjetačom.