Pečena pačja prsa u orašastoj korici
Sastojci (4 porcije)
800 g | šiljastog kupusa |
2 | manje jabuke |
2 grančice | timijana |
4 žlice | lješnjaka |
3 | keksa po izboru (Spekulatius, McVitties, Petit Beure) |
4 komada (po 225 g) | pačjih prsa s kožom |
6 žlica | javorova sirupa ili meda |
mljevenog cimeta | |
sol i papar | |
300 ml | temeljca |
4 žlice | maslaca |
500 g | Schupfnudeln tjestenine |
1 žlica | mljevenog maka |
malo brašna, voda |
Priprema
- 1
Očisti kupus i nareži ga na „krpice“. Jabuke operi i nareži na tanke kriške. Timijan natrgaj na listiće, lješnjake sitno nasjeckaj, a kekse smrvi.
- 2
Meso operi, lagano posuši i zareži nekoliko puta dijagonalno. Pomiješaj četiri žlice javorova sirupa (ili meda) i cimet.
- 3
U tavi ugrij četiri žlice vode i ispeci meso na jakoj vatri sa svih strana. Začini solju i paprom, a zatim premjesti meso na lim za pečenje obložen masnim papirom (kožom prema gore) te premaži mješavinom sirupa i cimeta. Peci u pećnici na 180°C oko 8-10 minuta.
- 4
U tavu u kojoj se peklo meso dodaj temeljac i kuhaj oko dvije minute. Umiješaj malo brašna razmućenog u vodi i pusti da prokuha kako bi se umak zgusnuo. Začini solju i paprom te drži na toplom mjestu.
- 5
Na jednoj žlici maslaca u tavi pirjaj kupus oko tri minute. Dodaj jabuke, dvije žlice sirupa (ili meda) i listiće timijana te pusti da se lagano karamelizira.
- 6
U drugoj tavi ugrij dvije žlice maslaca te kratko poprži lješnjake i kekse. Izvadi iz tave i ostavi sa strane.
- 7
Na preostaloj žlici maslaca prži Schupfnudeln oko tri minute, a zatim dodaj mljeveni mak, promiješaj te začini solju i paprom.
- 8
Izvadi meso iz pećnice, ostavi da kratko odstoji, a zatim ga nareži na kriške i premaži namazom od lješnjaka.
- 9
Posluži s umakom, krpicama kupusa, jabukama i tjesteninom.