Pečene kruške u umaku sa sladoledom i šlagom
Sastojci (2 komada)
2 | kruške |
1 | limun (korica i sok) |
50 ml | javorova sirupa |
1 žlica | kokosovog šećera |
150 ml | vode |
0.5 žličice | škrobnog brašna |
1 žličica | naribanog đumbira |
Za šlag
200 ml | vrhnja za šlag |
10 g | šećera u prahu |
0.5 | narančine korice |
Za posluživanje
blanširanih badema | |
sladoled od lješnjaka | |
listići mente |
Priprema
- 1
Kruške oguli, prepolovi i očisti tvrđe dijelove. Prelij ih iscijeđenim sokom limuna. Potom ih posloži u kalup za pečenje, jednu do druge, prerezanom stranom prema dolje.
- 2
U zdjelici pomiješaj javorov sirup, kokosov šećer, vodu, škrobno brašno i đumbir. Dobro promiješaj pa prelij preko krušaka. Peci u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 25 minuta.
- 3
Dok se kruške peku, blanširane bademe kratko tostiraj na tavici, dok lagano ne uhvate boju. Skini s vatre i istresi u zdjelicu.
- 4
U većoj zdjeli (možeš je prethodno ohladiti) istuci dobro ohlađeno vrhnje za šlag. Počni ga miksati pa čim se malo zgusne, dodaj mu šećer u prahu i narančinu koricu. Miksaj dok ne dobiješ šlag pa spremi u hladnjak dok desert ne bude gotov.
- 5
Izvadi kruške iz pećnice i preokreni ih. Pećnicu prebaci na samo gornji grijač pa zapeci kruške još 5 minuta. Nožem provjeri jesu li kruške dovoljno omekšale, konačno vrijeme pečenja ovisi o tome koliko su tvrde dok su svježe.
- 6
Kruške prelij sokom u kojem su se pekle, posluži uz sladoled od lješnjaka i šlag aromatiziran narančom, pospi listićima badema i ukrasi listićima mente.