Pečenje na mediteranski način
Sastojci (6 porcija)
1 kg | svinjećeg pečenja (odojka) |
sol, papar | |
2 žlice | masti |
2 režnja | češnjaka |
2 | luka |
2 | svježe rajčice |
1 | mrkva |
1 srednji | komad korijena celera |
1 žlica | konzervirane rajčice |
200 ml | crnog vina |
500 ml | temeljca |
grančice timijana i ružmarina | |
600 g | krumpira |
1 | tikvica |
1 | patlidžan |
2 žlice | maslinova ulja |
1 žličica | meda |
Priprema
- 1
Pećnicu ugrijte na 180-200°C.
- 2
Meso začinite solju i paprom, a zatim ga stavite u veliku tavu i kratko zapecite na masti sa svih strana.
- 3
Tavu stavite sa strane jer će vam trebati za pečenje krumpira.
- 4
Češnjak usitnite, a luk, mrkvu, rajčicu, mrkvu i celer narežite na komadiće.
- 5
Prebacite meso u veliku posudu za pečenje, a zatim dodajte polovicu narezanog povrća.
- 6
Pomiješajte konzerviranu rajčicu, vino i temeljac te prelijte pečenje i dobro promiješajte. Dodajte grančice timijana i ružmarina. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici oko 90 minuta ili dok meso ne omekša. Krumpir narežite na kockice i pecite u tavi s preostalom masti od pečenja dok ne omekšaju. Začinite solju i paprom.
- 7
Tikvice i patlidžan također narežite na kockice i pirjajte na maslinovom ulju s preostalim povrćem dok sve malo ne omekša. Začinite solju, paprom i medom te pospite s malo usitnjenog timijana i ružmarina.
- 8
Umak napravite od povrća iz pečenja. Dovoljno je da povrće usitnite štapnim mikserom i začinite po želji (npr. solju, paprom, crvenom paprikom, bosiljkom, majčinom dušicom, timijanom, ružmarinom…).