Peciva sa sirom i voćnim namazom od višnje
Sastojci (12 komada)
1 | suhi kvasac |
1 žličica | šećera |
225 ml | toplog mlijeka |
85 | ulja |
jaje | |
0.5 žličice | soli |
400 g | brašna |
Za nadjev
160 g | krem sira |
2 žlice | šećera |
sok od 1/2 limuna | |
150 g | voćnog namaza od višnje |
Za posip
2 žlice | brašna |
1 žlica | maslaca |
1 žlica | šećera |
Za premazivanje
1 | jaje |
Priprema
- 1
U manjem lončiću pomiješaj toplo mlijeko, dodaj suhi kvasac i šećer te pusti 10-ak minuta da se kvasac aktivira.
- 2
Prelij u veću zdjelu pa dodaj ulje i jaja te vilicom razmuti u ujednačenu tekućinu. Potom u tekućinu dodaj prosijano brašno i sol. Zamiješaj uz pomoć miksera, a kada se sastojci spoje, nastavi mijesiti rukama 15 minuta (ili mijesi u samostojećem mikseru 10 minuta).
- 3
Oblikovano tijesto izvadi iz zdjele, premaži je uljem, vrati tijesto pa ga preokreni i prekrij čistom kuhinjskom krpom. Pusti da se diže na toplom mjestu sat.
- 4
Dok se tijesto diže, izmiksaj krem sir, šećer i sok limuna u ujednačenu smjesu.
- 5
Za posip pomiješaj brašno, maslac i šećer pa trljajući sastojke prstima napravi mrvičastu smjesu.
- 6
Nakon što se tijesto diglo, istresi ga na pobrašnjenu površinu i podijeli na 12 loptica (60-70 g svaka). Lim za pečenje prekrij papirom za pečenje pa na njega posloži 6 loptica s dovoljnim razmakom (koristi dva lima za 12 loptica) te ponovno prekrij čistom kuhinjskom krpom i pusti da se dižu na toplom još 20 minuta.
- 7
Loptice potom utisni dnom čaše, tako da rub ostane izdignut, odnosno, napravi nešto poput zdjelica u koje ćeš dodati nadjev. U udubljenja prvo dodaj nadjev od sira, otprilike jedna žlica nadjeva po pecivu. Utisni sir lagano žlicom pa na njega dodaj po žličicu voćnog namaza od višanja.