Pijani šaran s tikvicama
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
18 gUgljikohidrati
-
28.7 gBjelančevine
-
21 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
18 g Ugljikohidrati,
28.7 g Bjelančevine,
21 g Masti
Sastojci (4 porcije)
1 | šaran (1,2-1,5 kg) |
sol i papar | |
1 | limun (korica i sok) |
375 ml | crnog vina |
3 lista | lovora |
0.5 | timijana |
2 | luka |
1 | tikvica |
200 g | mini rajčica |
1 žlica | maslinova ulja |
50 g | maslaca |
50 g | krušnih mrvica |
0.5 | vezice peršina |
Priprema
- 1
Šarana isperi iznutra i izvana, malo posuši papirnatim ručnicima te prereži na četiri dijela.
- 2
Napravi marinadu: pomiješaj svježe iscijeđeni sok od limuna, vino, lovor, timijan, sol i papar, a zatim prelij preko ribe te ostavi 2-3 sata u hladnjaku.
- 3
Luk očisti i usitni, a tikvice nareži na ploške te oboje kratko pirjaj u tavi na vrućem ulju. Nakon toga prebaci u vatrostalnu posudu (20x30 cm) i pažljivo dodaj mariniranog šarana (složi tako da ispadne kao cijeli). Prelij ostatkom marinade i dodaj mini rajčice.
- 4
U tavi rastopi maslac pa pomiješaj s krušnim mrvicama i time premaži ribu. Peci oko 40 minuta u pećnici, prethodno zagrijanoj na 180°C.
- 5
Peršin sitno nasjeckaj te pospi po ribi. Posluži s začinjenim krumpirima i zelenom salatom.