Pileći satay s umakom od kikirikija
Sastojci (6 komada)
530 g | pilećeg zabatka bez kosti i kože |
0.5 glavice | ljubičastog luka |
1 | režanj češnjaka |
1 | crveni feferon |
1 | svježi đumbir (komad 2 cm) |
1 | limeta |
0.5 žličice | kurkume |
1 žličica | kumina |
2 žlice | smeđeg šećera |
1.5 žlica | sojina umaka |
2 žlice | maslinova ulja |
sol | |
ulje za pečenje |
Za umak
180 g | namaza od kikirikija |
400 ml | kokosovog mlijeka |
2 žličice | curry u prahu |
50 g | smeđeg šećera |
1 | limeta |
2 žlice | jabučnog octa |
1 žličica | soli |
0.5 žličice | češnjaka u prahu |
0.5 žličice | mrvljenog čilija |
Priprema
- 1
Pileće zabatke nareži na manje komade. Sitno nasjeckaj ljubičasti luk i feferon, a češnjak protisni.
- 2
U veću zdjelu stavi meso, nasjeckano povrće pa naribaj đumbir i koricu ½ limete, dodaj kurkumu, kumin i smeđi šećer pa ulij soja umak i maslinovo ulje. Dobro promiješaj i spremi u hladnjak kako bi se meso mariniralo, barem na pola sata, a idealno i duže.
- 3
Dok se meso marinira, pripremi umak. U manjem loncu pomiješaj namaz od kikirikija, kokosovo mlijeko, curry i češnjak u prahu, smeđi šećer, sok cijele limete i koricu ½ limete, jabučni ocat, sol i mrvljeni čili.
- 4
Lonac sa sastojcima za umak prebaci na štednjak i miješaj uz pomoć pjenjače dok se svi sastojci ne pretvore u ujednačenu smjesu. Kuhaj 2-3 minute pa skini s vatre i pusti da se ohladi na sobnu temperaturu.
- 5
Narezane i marinirane komad piletine složi na štapiće za ražnjiće, tako da ih čvrsto stisneš jedan uz drugi. Pokapaj ih uljem i posoli.
- 6
Zagrij ulje u grill tavi i ispeci meso. Prvo peci oko 4 minute s gornje pa s donje strane, a potom još minutu-dvije s bočnih strana.
- 7
Meso posluži uz kikiriki umak i salatu prema želji. Mi smo ih poslužili uz salatu od svježih krastavaca, ljubičastog luka i ljutih papričica.