Pita od jabuka s umakom od malina
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
58 gUgljikohidrati
-
4 gBjelančevine
-
12 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
58 g Ugljikohidrati,
4 g Bjelančevine,
12 g Masti
Sastojci (10 komada)
250 g | brašna + još malo za posipanje |
100 g | šećera u prahu |
1 prstohvat | soli |
125 g | maslaca sobne temperature |
1 | žumanjak |
600 g | jabuke |
20 g | smeđeg šećera |
0.5 žličice | mljevenog cimeta |
300 g | smrznutih malina |
na vrh noža | mljevenog pimenta |
grah |
Priprema
- 1
Umijesi tijesto od brašna, 80 g šećera u prahu i soli. Dodaj maslac i žumanjak pa mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto (po potrebi dodaj više brašna ili žlicu-dvije vode. Omotaj prozirnom folijom i stavi u hladnjak sat vremena.
- 2
Pećnicu ugrij na 190°C. Radnu površinu pospi brašnom i tanko razvuci tijesto, a zatim njime obloži okrugli kalup za pite (promjera 24 cm). Višak tijesta odreži oštrim nožem.
- 3
Tijesto izbodi vilicom, pokrij papirom za pečenje i na vrh stavi grah koji će poslužiti kao uteg.. Peci 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
- 4
U međuvremenu oguli jabuke i nareži ih na vrlo tanke kriške. Pomiješaj smeđi šećer, cimet i piment.
- 5
Ukloni masni papir i grah. Na pitu rasporedi kriške jabuke te prelij mješavinom šećera i začina. Peci još 25-30 minuta, pa izvadi iz pećnice i ostavi da se hladi.
- 6
Pomiješaj u lončiću maline i ostatak šećera. Pusti da prokuha pa lagano kuhaj 10 minuta, a zatim protisni kroz sito. Izvadi pitu iz kalupa i posluži s umakom.