Pita od mladog luka
Sastojci (4 porcije)
100 g | oštrog brašna |
100 g | glatkog brašna |
100 g | maslaca |
malo vode | |
malo soli |
Za nadjev
10 kom | mladog luka |
6 | jaja |
150 g | milerama |
2 žlice | senfa |
100 g | naribanog sira |
sol i papar | |
svježi peršin |
Priprema
- 1
Prhko tijesto zamijesi tako da prosiješ glatko i oštro brašno te malo soli. Promiješaj pa dodaj hladni maslac narezan na kockice. Rukama izradi mrvičasto tijesto. Ulij malo ledene vode i zamijesi u kuglu. Kuglu pritisni tako da oblikuješ disk, zamotaj u plastičnu foliju i spremi u hladnjak na barem 1 sat.
- 2
Zagrij pećnicu na 200°C. U zdjeli razmuti jaja, dodaj im mileram, senf i naribani sir. Posoli i popapri.
- 3
Na pobrašnjenoj površini razvuci tijesto valjkom pa ga preseli u keramičku posudu za pečenje. Nožem odreži dio koji viri preko ruba posude. Vilicom izbodi dno tijesta, a zatim dno pokrij papirom za pečenje te na njega istresi zrna graha (da ga otežaš). Peci 15 min.
- 4
Na tijesto izlij pola količine nadjeva pa položi pet stapki mladog luka. (Ako imaš deblji luk, treba ti samo 5 kom, ali ga moraš raspoloviti po dužini). Zatim izlij ostatak nadjeva i na vrh posloži još pet stapki luka. Pospi svježim peršinom.
- 5
Vrati u pećnicu na 20-25 minuta, izreži na kriške i posluži.