Pita s višnjama
Sastojci (10 komada)
320 g | glatkog brašna |
0.5 žlice | šećera |
0.5 žličice | soli |
225 g | hladnog maslaca |
7 žlica | vode |
Za nadjev
900 g | višanja |
1 žlica | limunovog soka |
150 g | šećera |
5 žlica | škrobnog brašna |
malo cimeta |
Za premaz
1 | žumanjak |
1 žlica | mlijeka |
Priprema
- 1
Pomiješaj brašno, šećer i sol. Maslac nareži na kockice pa ga dodaj brašnu i rukama razmrvi dok ne dobiješ teksturu pijeska.
- 2
Postupno ulijevaj vodu dok se tijesto ne poveže. Podijeli ga na dva jednaka dijela. Spljošti tijesta u disk, omotaj ih prozirnom folijom i stavi u hladnjak na sat vremena.
- 3
Izvadi tijesto iz hladnjaka. Razvaljaj polovicu tijesta i obloži donji dio kalupa. Tijesto može ići malo preko ruba kalupa.
- 4
Ocijedi otopljene višnje. Ako koristiš svježe, ukloni koštice. Prelij ih limunovim sokom, dodaj šećer, škrobno brašno i malo cimeta pa promiješaj i ulij u kalup.
- 5
Drugi dio tijesta razvaljaj u krug veličine kalupa pa nareži na 10 trakica. Posloži ih na pitu tako da se križaju.
- 6
Zamuti žumanjak sa žlicom mlijeka pa premaži tijesto.
- 7
Peci pitu na donjoj trećini pećnice, prvo na 220 stupnjeva Celzijusa oko 25 minuta. Pitu možeš prvo prekriti aluminijskom folijom da ne uhvati boju prebrzo.
- 8
6. Smanji temperaturu na 170 stupnjeva Celzijusa i peci još 30 minuta.
- 9
Malo ohladi pa posluži pitu s kuglicom sladoleda.