Pljeskavice od prosa s humusom
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
980/4084kcal / kJ
-
84 gUgljikohidrati
-
20 gBjelančevine
-
61 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
980/4084 kcal/kJ,
84 g Ugljikohidrati,
20 g Bjelančevine,
61 g Masti
Sastojci (2 porcije)
150 g | prosa |
300 ml | povrtnog temeljca |
50 g | svježeg špinata |
0.5 | luka |
4 žlice | suncokretova ulja |
1 | jaje veličine M |
2 žlice | jogurta |
0.5 žličice | curry u prahu |
1 žličice | slatke mljevene paprike |
2 žlice | pšeničnog brašna |
sol i papar |
Za humus
1 | češanj češnjaka |
200 g | slanutka iz konzerve |
50 ml | maslinova ulja |
0.5 žličice | kima |
sol i papar |
Osim toga
nar (šipak) |
Savjet
-
U humus možeš dodati suhe rajčice, mago ili ciklu.
Priprema
- 1
Za pljeskavice isperi proso toplom vodom i procijedi kroz sito ili gazom. Skuhaj temeljac, dodaj proso i kuhaj sve zajedno oko 5 minuta. Zatim makni s vatre proso i pusti da nabubri oko 15 minuta. U međuvremenu operi i ocijedit špinat. Luk oguli i sitno nareži na kockice. Dio ulja zagrij na tavi i prodinstaj luk dok ne porumeni.Zatim dodaj špinat i kratko kuhaj dok ne omekani. Stavi špinat na hlađenje i nakon toga ga nasjeckaj na komadiće. U zdjeli zamijesi proso, špinat, jaje, jogurt, curry, papriku u prahu, brašno i dodaj sol i papar. Ostavi da se smjesa odmori oko 10 minuta. Zagrij preostalo ulje na tavi i oblikuj smjesu prosa sa žlicom do oko 5 cm velike pljeskavice. Peci na srednjoj vatri, okrećući pljeskavice oko 6 minuta. U međuvremenu oguli češnjak za humus. Ocijedi slanutak i sitno pomiješaj s češnjakom, maslinovim uljem i kimom u visokoj posudi. Dodaj sol i papar. Izvadi sjemenke nara iz ljuske. Na tanjure rasporedi pljeskavice i humus te posluži posuto sjemenkama nara.