Pogačice sa slaninom i sirom
Sastojci (10 komada)
250 g | glatkog brašna |
1 vrećica | praška za pecivo |
0.5 žličice | sode bikarbone |
0.5 žličice | soli |
hladnog maslaca | |
200 g | cheddar sir |
12 | trakica špeka |
245 ml | mlaćenice |
1 | mladi luk |
Savjet
-
Mlaćenica ili stepka je mlijeko koje ostane nakon izrade maslaca. Na našim policama je potraži među mliječnim proizvodima u obliku proizvoda pod nazivom Stepka (Euro-milk).
Priprema
- 1
U zdjeli prosij brašno pa mu dodaj prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dobro promiješaj.
- 2
Hladni maslac naribaj kao i cheddar sir. Trakice slanine preprži da budu hrskave pa ih usitni rukama. Mladi luk nasjeckaj. Sve ove sastojke dodaj brašnu pa lagano pomiješaj kuhačom.
- 3
Ulij mlaćenicu pa miješaj dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki zdjele. Tijesto prebaci na pobrašnjenu radnu plohu.
- 4
Pospi tijesto s malo brašna pa ga prstima oblikuj u kvadrat debljine oko 2.5 cm. Potom tijesto poput knjige presavij vodoravno, a nakon toga okomito. Ponovno prstima „razvaljaj“ tijesto i ponovi preklapanje 5 puta u oba smjera. Preklapanje će osigurati da pogačice budu prozračne i mekane, poput kroasana.
- 5
Okruglim izrezivačem za kekse izreži pogačice i posloži na pleh obložen papirom za pečenje. Tijesta je dovoljno za 10-ak pogačica promjera oko 7 centimetara.
- 6
Pogačice peci oko 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C.