Poke bowl s dimljenim lososom
Sastojci (2 porcije)
160 g | riže za sushi |
voda | |
2 žlice | rižinog octa |
1.5 žličice | šećera |
1 žličica | soli |
Ostalo
100 g | dimljenog lososa |
0.5 | salatnog krastavca |
1 | mrkva |
1 | avokado |
200 g | smrznutih mahuna |
1 | mladi luk |
Za umak
80 g | majoneze |
1 žlice | srirache |
1 žlica | soka od limuna |
1 | režanj češnjaka |
1 | prstohvat soli |
Priprema
- 1
Rižu isperi pod mlazom hladne vode i pusti da se ocijedi. U loncu zagrij količinu vode prema uputi na pakiranju (najčešće ide dvostruka količina vode na količinu riže), kad prokuha dodaj rižu i kuhaj poklopljeno 15-ak minuta.
- 2
Dok se riža kuha, zamiješaj rižin ocat, šećer i sol. Dobro izmiješaj kako bi se šećer rastopio. Nježno umiješaj u gotovu rižu.
- 3
Dimljeni losos nareži na trakice, salatni krastavac na kolutiće, a avokado na kockice. Mrkvu nareži na trakice uz pomoć guljača, a mladi luk nasjeckaj. Mahune skuhaj u malo posoljene vode.
- 4
U zdjelici pomiješaj majonezu, srirachu i sok limuna. Naribaj režanj češnjaka te dodaj prstohvat soli pa dobro promiješaj kako bi dobili umak.
- 5
U duboki tanjur za posluživanje složi rižu, mahune, trakice mrkve, avokado, dimljeni losos i kolutiće krastavca. Prelij umakom od majoneze i srirache te pospi mladim lukom.