Princes krafne
Sastojci (20 komada)
1 litra | voda |
1 litra | mlijeka |
500 g | šećera |
4 | vanilin šećera |
1 vrećica | pudinga od vanilije (u prahu) |
300 g | škrobnog brašna |
8 | žumanjaka |
8 | bjelanjaka |
150 g | šećer |
Za košarice
300 ml | vode |
100 g | maslaca ili ulja |
200 g | glatkog brašna |
1 | prašak za pecivo |
6 | jaja |
Priprema
- 1
Od 1L mlijeka odlij oko 300 ml u posudu pa dodaj puding od vanilije, škrobno brašno i 8 žumanjaka. Pomiješaj pjenjačom.
- 2
U veći lonac ulij ostatak mlijeka i vodu pa dodaj šećer i vanilin šećer. Zakuhaj na laganoj vatri pa kad provrije, dodaj smjesu s pudingom i brzo miješaj pazeći da se ne stvore grudice. Makni s vatre.
- 3
Od 8 bjelanjaka i 150 g šećera zamuti čvrsti snijeg pa ga kuhačom dodaj u žutu kremu. Ostavi kremu da se ohladi.
- 4
U manjem loncu zakuhaj vodu i maslac. Kad provrije, smanji vatru pa dodaj brašno i prašak za pecivo, brzo miješajući. Trebaš dobiti gustu smjesu.
- 5
Makni s vatre, malo ohladi pa dodaj 6 cijelih jaja. Umiješaj ih u smjesu kuhačom, jedno po jedno.
- 6
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Pleh obloži papirom za pečenje pa žlicom ili vrećicom za ukrašavanje oblikuj hrpice ne šire od 5 centimetara. Ostavi dosta razmaka između hrpica smjese jer će košarice tijekom pečenja narasti.
- 7
Košarice peci oko 25 do 30 minuta bez otvaranja pećnice. Trebaju biti tamnije zlatne boje. Ako su svijetle, to znači da nisu pečene iznutra.
- 8
Pečene košarice ohladi pa ih prereži horizontalno po pola. Napuni ih kremom pomoću žlice ili vrećice za ukrašavanje pa pospi šećerom u prahu. Po želji iznad kreme možeš dodati i tučeno slatko vrhnje.