Proljetne palačinke sa šparogama i umakom
Sastojci (2 Porcija)
Za palačinke:
1 | jaje |
150 ml | mlijeka |
sol | |
50 g | brašna |
suncokretovo ulje | |
500 g | šparoga |
100 g | maslaca |
mladi luk |
Sastojci za umak:
3 | žumanjka |
60 ml | vode |
1 žlica | maslaca |
1 žlica | limunovog soka |
0.25 žličice | mljevenog čilija |
sol | |
papar |
Priprema
- 1
U zdjeli pomiješaj jaje i mlijeko. Dodaj sol i brašno pa zamiješaj u smjesu za palačinke. Smjesu stavi u hladnjak na barem pola sata.
- 2
U tavi zagrij suncokretovo ulje pa ispeci četiri palačinke.
- 3
Dok se smjesa hladi, pripremi šparoge tako da im odvojiš drvenasti dio stabljike. Ubaci ih u posoljenu vruću vodu i kratko prokuhaj pa ih potom prebaci u ledenu vodu.
- 4
Na sredinu svake palačinke stavi dio šparoga, malo maslaca pa zamotaj tako da samo prebaciš krajeve prema sredini. U lim premazan maslacem posloži palačinke, a na vrh svake palačinke stavi još prutić ili kockicu maslaca. Peci ih na 180 °C oko 15 minuta.
- 5
Za umak odvoji tri žumanjka i dodaj ih u manji lonac. Ulij vodu i pomiješaj u ujednačenu smjesu.
- 6
Umak zatim preseli na laganu vatru i stalno ga miješaj. Kad se zgusne, skini s vatre pa dodaj u njega maslac, limunov sok, čili, sol i papar. Dobro promiješaj.
- 7
Zapečene palačinke prelij umakom i pospi nasjeckanim mladim lukom.