Pržena jetrica s njokima i umakom
Sastojci (4 porcije)
600 g | teleće jetre (po 150 g ) |
300 g | luka |
50 g | maslaca |
3 žlice | maslinova ulja |
1 žlica | koncentrata rajčice |
200 ml | mesnog temeljca |
500 g | njoka |
2 dl | crnog vina |
mljevena crvena paprika | |
sol i papar | |
češnjak |
Priprema
- 1
Meso očisti od žila (kako ne bi bila žilava nakon prženja) i nareži na tanke ploške. U posudu za pečenje stavi maslac zajedno s maslinovim uljem, dodaj nasjeckani luk i prži na laganoj vatri dvije minute. Zatim dodaj mesni temeljac i kuhaj na laganoj vatri 10-ak minuta. Meso potom uvaljaj u brašno i odmah stavi pržiti, i to svaku stranu oko 3-4 minute. Tek kad meso okreneš na drugu stranu onda začini solju, paprom, češnjakom, mljevenom paprikom i nasjeckanim peršinom. Dodaj koncentrat rajčice, crno vino i kuhaj na laganoj vatri 5-6 minuta, dok vino na pola ne ispari (po želji, može se dodati i žlica balzamičnog octa). Za to vrijeme kuhaj u kipućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Prženu jetricu posluži s njokima i umakom te posluži uz čašu crnog vina.