Punjene paprike
Sastojci (4 porcije)
8 | paprika (oko 80 dag) |
10 dag | crvenog luka |
1 žlica | sitno nasjeckanog peršina |
1 dag | soli |
papra po želji | |
prstohvat muškatnog oraščića | |
5 dag | riže |
40 dag | mljevenog mesa (govedine, junetine, svinjetine) |
5 dl | pirea od rajčica |
Priprema
- 1
Posebnom spravom paprikama izvadite sjemenke. Ako nemate takvu spravu, poslužite se oštrim nožićem tako da dio oko peteljke polukružno izrežete i izvadite je zajedno sa sjemenkama. Odvojite sjemenke koje se drže unutar paprike. Operite ih i izvana i iznutra. Okrenite da se ocijede.
- 2
U prikladnoj posudi pomiješajte na kockice izrezan crveni luk, peršin, sol, papar, muškatni oraščić i rižu.
- 3
Miješanjem ujednačite smjesu, pa dodajte mljeveno meso. Mijesite ponovno dok se nadjev ne ujednači.
- 4
Nadjenite paprike, ostavljajući desetinu praznu jer će riža kuhanjem nabubriti.
- 5
Nadjevene paprike poslažite u prikladnu posudu i prelijte ih pireom od rajčica. Dolijevajte vode dok tekućina ne prekrije paprike. Kuhajte poklopljeno.
- 6
Kada prokuha, temperaturu štednjaka smanjite napola i kuhajte još 45 minuta.