Punjeni svinjski file s dijon senfom i popečcima
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
759/3167kcal / kJ
-
48 gUgljikohidrati
-
37 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
759/3167 kcal/kJ,
48 g Ugljikohidrati,
37 g Masti
Sastojci (4 porcije)
500 g | šenon |
sol | |
2 | luka |
750 g | krumpira voštane teksture |
600 g | svinjskog filea |
100 g | cheddar sira K-Favourites u komadu |
1 | jaje |
50 g | pšeničnog brašna |
2 žlice | kukuruznog škroba |
svježe mljeveni crni papar | |
4 žlice | suncokretova ulja |
2 žlice | dijon senfa K-Favourites |
1 režnja | češnjaka |
1 žličica | maslaca |
1 žličica | koncentrata rajčice |
1 žličica | sirovog šećera od trske |
200 ml | suhog crnog vina |
pilećeg temeljca (1 kocka) | |
nekoliko grančica ružmarina i majčine dušice | |
60 g | kiselog vrhnja |
Savjet
-
Ako voliš začinjeniju hranu, svinjski file možeš napuniti i npr. gorgonzolom.
Priprema
- 1
Operi i ocijedi šanon, nareži na cvjetiće, kuhaj oko tri minute u kipućoj slanoj vodi dok ne postane al dente, isperi u hladnoj vodi i ocijedi.
- 2
Oguli luk, operi krumpir, ocijedi ga i oguli. Naribaj krumpir i jednu glavicu luka, pomiješaj i začini žličicom soli. Ostavi da odstoji 10 minuta.
- 3
Cheddar nareži na štapiće debljine 1 cm i odloži u hladnjak. Svinjski file operi u hladnoj vodi, posuši kuhinjskim ubrusom te ukloni žilice i masnoću. Drškom drvene kuhače izbuši rupu u sredini filea, lagano raširi rupu i napuni štapićima cheddara.
- 4
Rukom istisni i ocijedi tekućinu iz naribanog krumpira, umiješaj jaje, brašno i žlicu škroba te začini solju i paprom. U većoj tavi zagrij dvij žlice ulja i u okruglom kalupu za pečenje popečaka (Ø 5 cm) ispeci 12 popečaka na srednje jakoj vatri, oko tri minute sa svake strane. Popečke odloži na kuhinjski ubrus kako bi papir upio dio masnoće, a zatim ih rasporedi na pleh obložen papirom za pečenje.
- 5
Svinjski file začini žličicom soli i poprži na preostalom ulju u tavi dok ne porumeni sa svih strana. Premaži dijon senfom i položi na lim za pečenje pored popečaka od krumpira.
- 6
Za pripremu umaka oguli te sitno nasjeckaj češnjak i preostali luk. Rastopi maslac u tavi da se poveže sa sokom od pečenja. Dodaj koncentrat rajčice, sitno narezani luk i češnjak, pirjaj minutu, dodaj šećera i miješaj dok se ne umak ne karamelizira, a zatim zalij crnim vinom. Ulij pileći temeljac, dodaj začinsko bilje i kuhaj dok se umak ne reducira i zgusne na otprilike polovinu količine.
- 7
Zagrij pećnicu na 140 stupnjeva na programu cirkulirajućeg zraka (ne preporučuje se program s gornjim i donjim grijačem).
- 8
Kiselo vrhnje začinjeno prstohvatom soli i papra miješajte dok ne dobiješ glatku teksturu. Zatim žličicom rasporedi vrhnje na svaki popečak od krumpira. Ukrasi cvjetićima šenona da izgledaju kao božićna drvca i peci ih sa svinjskim fileom u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 minuta.
- 9
Preostali kukuruzni škrob pomiješaj sa žlicom vode dok ne dobiješ glatku smjesu pa ukloni grančice začinskog bilja iz umaka. Umak prokuhaj, zgusni kukuruznim škrobom i posoli.
- 10
Izvadi lim iz pećnice, ostavi svinjski file da odstoji 5 minuta, a zatim ga nareži, popapri i posluži s popečcima od krumpira i šenona te umakom od crnog vina. Po želji pospi crvenim paprom.