Punjeno pečenje od celera s bademima, prosom i špinatom
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
543/2280kcal / kJ
-
41 gUgljikohidrati
-
30 gBjelančevine
-
25 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
543/2280 kcal/kJ,
41 g Ugljikohidrati,
30 g Bjelančevine,
25 g Masti
Sastojci (4 porcije)
1 | korijen celera |
sol | |
2 žlice | vinskog octa |
2 | glavice crvenog luka |
2 režnja | češnjaka |
1 | pakiranje organskog dimljenog tofua marke K-take it veggie, 2x 175 g |
grančica ružmarina | |
2 žlice | suncokretova ulja |
1 žlica | slatke paprike |
papar | |
50 g | badema |
120 g | prosa |
300 ml | povrtnog temeljca |
2 žlice | zrnatog senfa |
500 g | špinata |
naribani muškatni oraščić | |
50 ml | vege organskog vrhnja za kuhanje marke K-take it veggie |
3 žlice | brusnica |
Savjet
-
Pečenje od celera izvrsno se slaže i s karameliziranim crvenim kupusom s jabukom te okruglicama od krumpira.
Priprema
- 1
Korijen celera oguli i izdubi gornju četvrtinu celera te ostavi rub debljine oko 2 cm. Korijen i izdubljene dijelove celera kuhaj 10-15 minuta u slanoj vodi s octom, a zatim ostavi da se ocijedi.
- 2
Oguli i na sitno nasjeckaj luk i češnjak. Naribaj tofu, operi i ocijedi ružmarin. Otkini listiće ružmarina s grančice i sitno nasjeckaj.
- 3
Poprži tofu u tavi na 1 žlici suncokretovog ulja 2-3 minute, dodaj pola količine nasjeckanog luka i češnjaka te pirjaj 1-2 minute. Začini ružmarinom, paprikom u prahu, soli i paprom i ostavi sa strane.
- 4
Krupnije nasjeckaj bademe i pirjaj ih u loncu dok ne porumene, dodaj proso, zalij temeljcem i kuhaj oko 15 minuta dok proso ne omekša i upije svu tekućinu.
- 5
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva na programu cirkulirajućeg zraka (ne preporučuje se koristiti program s gornjim i donjim grijačem).
- 6
Tofu pomiješaj s prosom i senfom, smjesu prelij u izdubljeni korijen celera, malo je utisni i peci u zagrijanoj pećnici 25 minuta.
- 7
Listove špinata operi, ocijedi, očisti i nareži na komade veličine zalogaja. Na preostalom ulju pirjaj preostalu količinu nasjeckanog luka i češnjaka dok ne postane staklast, dodaj špinat i pirjaj 1 minutu. Čim špinat uvene, začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- 8
Izdubljene komade celera kuhaj u vrhnju za kuhanje dok ne ispari sva tekućina. Zatim štapnim mikserom napravi pire i začini solju i paprom.