Tortice sa šparogama i artičokom
Sastojci (4 Porcija)
Tijesto | |
150 g | pšeničnog brašna |
0.5 žličice | soli |
1 | jaje |
70 g | maslaca |
Nadjev:
500 g | zelenih šparoga |
1 žlica | maslaca |
220 g | srca artičoka |
150 g | kiselog vrhnja |
2 | jaja |
1 žličica | rotkvice, svježe naribane |
Sol i papar | |
Mast za pečenje | |
Brašno | |
50 g | sira Goude, naribati |
Umak od rajčice:
250 g | pirea od rajčice |
2 žlice | maslinova ulja |
1 žlica | koncentrata rajčice |
Sol i papar | |
1 češanj | češnjaka |
1 grančica | ružmarina |
Priprema
- 1
Pomiješajte brašno, jaje, sol i maslac kako biste napravili podatno tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Zatim podijelite tijesto na četiri dijela te ih razvaljajte na veličinu kalupa za tortice. Obložite kalupe tijestom.
- 2
U međuvremenu, očistite šparoge. Sačuvajte 8 tankih šparoga, a ostatak sitno nasjeckajte. Srca artičoka narežite na tanke štapiće. Stavite nasjeckane šparoge i artičoke u posudu, pa dodajte vrhnje za kuhanje, jaje i naribanu rotkvicu, pa dobro promiješajte. Začinite solju i paprom. Rasporedite nadjev po tijestu u kalupima te pospite naribanim sirom. Pecite otprilike 20 minuta na 180C u prethodno zagrijanoj pećnici.
- 3
Napravite umak od rajčice: ogulite i prepolovite češnjak. Na zagrijanoj maslinovom ulju lagano pirjajte češnjak i jednu žlicu koncentrata rajčice. Zatim dodajte pire od rajčice, sol, papar i ružmarin. Poklopite i kuhajte otprilike 10 minuta, povremeno miješajući. Uklonite ružmarin i češnjak. Ako je potrebno, začinite umak solju i dodajte šećera (po ukusu).
- 4
U tavi zagrijte jednu žlicu maslaca i na umjerenoj vatri kratko popržite preostale šparoge, često okrećući (neka ne budu premekane). Začinite solju i paprom.
- 5
Za posluživanje, stavite po jednu torticu na svaki tanjur te oko nje prolijte malo umaka od rajčice. Na svaku torticu položite dvije šparoge i poslužite.