Risotto alla milanese
Sastojci (4 porcije)
150 g | Arborio riže |
400 ml | goveđeg temeljca |
400 ml | vode |
1 | prstohvat sušenih niti šafrana |
1 | ljutike |
maslinovo ulje | |
1 dl | suhog bijelog vina |
sol i papar | |
70 g | maslaca |
6 žlica | naribanog sira Grana Padano |
Priprema
- 1
U manji lonac ulij goveđi temeljac i vodu. Kad prokuha smanji vatru. U zdjelicu stavi niti šafrana i prelij ih toplim temeljcem te ostavi tako sve do trenutka kad ćeš šafran dodati u rižoto.
- 2
U dubljoj tavi zagrij maslinovo ulje pa dodaj sitno nasjeckani luk. Pirjaj dok luk ne omekša, a zatim dodaj rižu. Miješaj nekoliko minuta dok riža ne postane staklasta.
- 3
U rižu dodaj bijelo vino i malo soli pa kuhaj dok alkohol ne ispari. Potom počni podlijevati rižoto temeljcem, najlakše grabilicom za juhu. Temeljac cijelo vrijeme drži na laganoj vatri. Kad riža upije temeljac, dodaj još i cijelo vrijeme miješaj. Rižu kuhaj prema uputi na pakiranju, ali vrijeme možeš skratiti za 2-3 minute kako se riža ne bi prekuhala, odnosno kako bi ostala al dente.
- 4
Pred kraj kuhanja dodaj šafran namočen u temeljcu i dobro ga umiješaj. Skini s vatre pa u rižoto dodaj oko 4 žlice naribanog Grana Padana i ohlađeni maslac narezan na kockice. Čvrsto umiješaj. Prema želji, na kraju popapri te posluži uz ostatak naribanog sira.