Rogel torta
Sastojci (12 Porcija)
Sastojci za kore:
680 g | brašna |
5 g | soli |
80 g | šećera |
6 | žumanjaka |
175 g | maslaca |
150 ml | vode |
75 ml | mlijeka |
Sastojci za kremu:
750 ml | mlijeka |
6 | žumanjaka |
2 | jaja |
110 g | šećera |
90 g | škrobnog brašna |
Sastojci za meringu:
6 | bjelanjaka |
350 g | šećera |
soli |
Sastojci za ukrašavanje:
100 g | vrhnja za šlag |
Karamel preljev |
Priprema
- 1
Prosij brašno u zdjelu. Dodaj sol i šećer, zatim maslac i umijesi rukama u mrvičastu smjesu.
- 2
Dodaj žumanjke, vodu i mlijeko. Mijesi rukama dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Oblikuj u valjkasti oblik iz kojeg ćeš rezati kore.
- 3
Kad se smjesa ohladi, reži tijesto u jednake, manje dijelove. Kore trebaju biti krug promjera 24 cm.
- 4
Kore stavi na papir za pečenje i peci po dvije u pećnici 10 minuta na 180 °C. Kada se ispeku, ostavi ih da se ohlade.
- 5
Za kremu, pomiješaj žumanjke, jaja, šećer i prosijano škrobno brašno. Zagrij mlijeko do vrenja i dodaj mu smjesu s jajima. Pomiješaj da se smjesa temperira i vrati u lonac te kuhaj na laganoj vatri. Pazi da se krema ne prekuha.
- 6
Kremu prekrij folijom i ostavi da se ohladi.
- 7
Smiksaj ohlađenu kremu i dodaj 100 ml vrhnja za šlag.
- 8
Za meringu, smiksaj bjelanjke u lagani snijeg. Postepeno dodaj šećer i miksaj dok se šećer skroz ne otopi.
- 9
Koru premaži kremom, zatim stavi karamel umak i ponavljaj postupak dok ne potrošiš sve kore. Na kraju tortu ukrasi meringom.