Samose s namazom od lješnjaka i bananom
Sastojci (8 komada)
4 lista | listova za pite |
180 g | namaza od lješnjaka |
1 | banana |
1 l | suncokretova ulja |
Za pastu
2 žlice | brašna |
4 žlice | vode |
Za ukrašavanje
šećer u prahu | |
preljev od čokolade | |
lješnjaci |
Priprema
- 1
Namaz od lješnjaka stavi na barem pola sata u hladnjak da se malo stisne. Bananu nareži na kolutiće. Lješnjake grubo nasjeckaj.
- 2
U zdjelicu s brašnom dodaj vodu i zamiješaj tako da dobiješ pastu.
- 3
Svaki list za savijače i pite razreži na četiri trake, po širini, tako da je svaka traka široka 10 centimetara. Dvije trake složi jednu na drugu (i tako osam puta). Dok zamataš samose, tijesto koje čeka prekrij čistom i vlažnom kuhinjskom krpom.
- 4
Uzmi donji lijevi kut duplo složene trake od listova i prebaci ga ukoso prema desnom kraju tijesta. Zatim presavijeni dio prebaci na lijevu stranu, tako da se poravna s lijevim rubom tijesta. Tako ćeš dobiti džep. Odmotaj, a između dvije crte koje su ostale od presavijanja i koje čine trokut, dodaj kolutić banane i dvije žličice namaza od lješnjaka.
- 5
Ponovno zamotaj kao u prethodnom koraku te nastavi prebacivati tijesto prateći oblik trokuta do kraja trake tijesta, odnosno, dok god možeš oblikovati trokut. Preostat će manji dio, njega premaži prstom umočenim u pastu od brašna i vode pa zatvori samose do kraja tj. zalijepi ih.
- 6
U dublju tavu ili wok ulij ulje i zagrij ga na 180 °C. Ubaci samose i prži ih nekoliko minuta, povremeno ih okreni. Tavu nemoj pretrpavati. Kada uhvate zlatno-smeđu boju, izvadi ih uz pomoć šupljikave žlice i pusti da se ocijede na papirnatim ručnicima.Samose pospi šećerom u prahu, prelij čokoladnim preljevom te na kraju pospi s nasjeckanim lješnjacima.
- 7
U ovoj količini ulja možeš ispeći i više samosa, a listove za savijače možeš rezati i na uže, ovisno o tome koju veličinu samosa želiš.