Sarma
Sastojci (4 porcije)
60 dag | mljevene govedine i svinjetine |
5 dag | riže |
10 dag | suhe slanine |
3 češnja | češnjaka |
15 dag | crvenog luka |
1 žlica | peršina |
1 dag | slatke crvene mljevene paprike |
navrh noža muškatnog oraščića | |
soli i papra po želji | |
1 glava | kiseloga kupusa (oko 1.5 kg) |
Priprema
- 1
Špek nareži na što sitnije komadiće i pomiješaj s mljevenim mesom. Dodaj sitno nasjeckani češnjak, crveni luk, peršin, mljevenu papriku, muškatni oraščić, te začini solju i paprom. Miješaj dok se svi sastojci ne povežu u jednoličnu smjesu.
- 2
Ako je kupus preslan, isperi ga pod mlazom vode i na svaki list stavi pripremljeni nadjev. Smotaj listove i krajeve utisni prema nadjevu. Ostatak kiseloga kupusa nasjeckaj i stavi na dno veliko. Pažljivo dodaj sarme, a zatim dolij vode dok tekućina ne prekrije sadržaj. Tijekom kuhanja povremeno protresi posudu – nikako nemoj miješati – i po potrebi dodaj mlake vode.Kuhaj na laganoj temperaturi oko 90 minuta, a zatim posluži uz pire od krumpira.