Slatka blagdanska kućica
Sastojci (10 porcija)
6 šalica | višenamjenskog brašna |
0.5 žličice | praška za pecivo |
4 žličice | mljevenog cimeta |
4 žličica | mljevenog đumbira |
0.5 žličice | mljevenog klinčića |
malo | začina za medenjake |
0.5 žličica | soli |
0.5 žlica | omekšalog maslaca |
0.5 šalice | smeđeg šećera |
2 | jaja |
1 šalica | melase ili meda |
1 žlica | vode |
Glazura | |
2 | jaja |
2-3 šlice | šećer u prahu |
Priprema
- 1
Pomiješaj sve suhe sastojke. Mikserom pjenasto izmiješaj maslac i smeđi šećer, a potom dodaj jaja, melasu (javorov sirup ili med) i vodu. Postupno umiješaj mješavinu s brašnom i miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Zamotaj tijesto u prozirnu foliju i stavi u hladnjak otprilike dva sata. Prije nego što razvučeš tijesto, ostavi ga 10 minuta na sobnoj temperaturi, a potom podijeli na dva dijela. Od kartona izreži šablonu za kućicu (zidove, krov, dimnjak..), veličine po želji. Na pobrašnjenom masnom papiru razvaljaj tijesto na 1 cm debljine, stavi kartonske šablone na njega i oštrim nožem odreži višak tijesta. Pažljivo prebaci dijelove kućice na lim za pečenje obložen masnim papirom i stavi u pećnicu prethodno zagrijanu na 180˚C (peci 11 do 15 minuta veće dijelove, a 6 do 8 minuta manje dijelove kućice). Prozore i vrata može izrezati odmah ili netom po vađenju iz pećnice. Pripremi glazuru: istuci snijeg od bjelanjaka postupno dodajući šećer u prahu. Potom napuni glazurom štrcaljku i iscrtaj sve rubove stranica. Spoji i drži tako nekoliko minuta da se zalijepi. Ostavi zalijepljenu kućicu nekoliko sati da miruje, a potom je ukrasi po želji: žele i gumenim bombonima, čokoladnim dražejama, lizalicama, keksima... Sve ukrase također zalijepi glazurom od bjelanjaka.