Souvlaki od svinjskog filea
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
11.4 gUgljikohidrati
-
33.3 gBjelančevine
-
15.6 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
11.4 g Ugljikohidrati,
33.3 g Bjelančevine,
15.6 g Masti
Sastojci (4 porcije)
500 g | svinjskog filea |
1 režanj | češnjaka |
5 žlica | maslinova ulja |
korica 1/2 limuna | |
sok pola limuna | |
sol i papar | |
nekoliko | nasjeckanih listića origana i peršina |
425 ml | bijelog graha (iz konzerve) |
1 glavica | luka |
5 | rajčica |
100 ml | bijelog vina |
1 žličica | meda |
Savjet
-
po želji, souvlaki možeš ukrasiti kriškama limuna i poslužiti u somunu.
Priprema
- 1
Svinjski file posuši papirnatim ručnikom pa nareži na komade veličine zalogaja.
- 2
Naniži na 4 velika ili 8 manjih drvenih ražnjića.
- 3
Češnjak oguli pa ga zgnječi i pomiješaj s tri žlice ulja, limunovim sokom i koricom te začinskim biljem, solju i paprom. Premaži ražnjiće ovom marinadom i ostavi ih oko 30 minuta.
- 4
Ocijedi grah.
- 5
Luk oguli i nareži na kockice.
- 6
Rajčice operi i nareži na kockice.
- 7
Zagrij preostalo ulje, dodaj luk i pirjaj.
- 8
Dodaj rajčice, pirjaj, deglaziraj bijelim vinom i pusti da se lagano kuha oko 5 minuta.
- 9
Dodaj grah i pusti da prokuha.
- 10
Začini solju, paprom i medom.
- 11
Ražnjiće peci na zagrijanom roštilju oko 5-8 minuta i posluži s grahom.