Spanakopita: Pita sa špinatom i feta sirom
Sastojci (4 porcije)
750 g | smrznutog špinata |
2 | režnja češnjaka |
4 | jaja |
250 g | feta sira |
2 žličice | kopra |
2 žličice | peršina |
Sol i papar | |
12 kom | kora za savijaču |
Maslinovo ulje |
Savjet
-
Za pripremu spanakopite možeš koristiti i svježi špinat. U tom slučaju ga kratko dinstaj na malo luka dok ne povene. Potom ga ohladi i usitni pa prati ostale korake recepta.
Priprema
- 1
Odmrzni špinat i procijedi višak vode kroz fino sito. U posudi umuti jaja pa im dodaj namrvljeni feta sir, protisnuti češnjak, kopar i peršin. Promiješaj pa ubaci špinat i začini solju i paprom. Količina soli ovisit će koliko je slan feta sir.
- 2
Pekač dimenzija cca. 20x30 cm premaži maslinovim uljem. Na dno položi 2 kore tako da rubovi prelaze preko pekača. Gornju koru premaži maslinovim uljem. Ponovi još dvaput slažući po 2 kore odjednom (ukupno 8 kora za donji sloj pite) premazujući ih uljem.
- 3
Žlicom rasporedi nadjev od sira i špinata pa dodaj 2 kore i malo ih "našuškaj". Premaži uljem pa stavi preostale 2 kore, opet premaži s malo ulja i pošpricaj s malo vode.
- 4
Višak kora sa strane skrati škarama, a ostatak nježno presavij prema unutra.
- 5
Peci sat vremena u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva Celzijusa. Prvih 40 minuta pitu možeš prekriti alu-folijom pa je zadnjih 15-20 minuta otkrij da se lijepo zapeče. Pitu prohladi pa posluži uz jogurt.