Spekulatius Cheesecake
Sastojci (4 porcije)
250 g | spekulatius keksa |
130 g | maslaca |
1 kg | krem sira |
250 g | šećera |
35 g | brašna |
250 g | creme fraichea |
5 | jaja |
2 žličice | začina spekulatius |
3 žličice | vanilin šećera |
naribana korica naranče | |
250 g | karamele (Toffee) |
60 ml | vrhnja |
po želji | brusnica |
Priprema
- 1
Pleh promjera 25 cm obložite papirom za pečenje. Spekulatius kekse stavite u plastične vrećice i fino izmrvite. Mrvice pomiješajte s maslacem, utisnite u kalup i ohladite.
- 2
Zagrijte pećnicu na 165°C s ventilatorom. Kratko promiješajte kremasti sir dok ne postane mekan, a zatim dodajte ostale sastojke i miješajte dok ne nastane homogena smjesa. Masu izliti na dno i žlicom malo tapkati po površini, tako da mogući mjehurići zraka nestanu.
- 3
Pecite cheesecake 60 minuta. Savjet: nakon 30 minuta izvadite ga nakratko 5 minuta kako biste spriječili pucanje. Zatim pustite da se ohladi na sobnu temperaturu i vratite peći.
- 4
250 g toffeesa stavite u 2/3 kreme i na laganoj vatri rastopite, pa kuhajte (po potrebi dodati ostatak vrhnja). Ohlađeni karamel umak prelijte preko cheesecake-a (dok je još u kalupu) i ohladite tortu.
- 5
Pažljivo izvadite tortu (mora biti barem sobne temperature) iz kalupa. Zalijepite ostatke karamele na rub spekulatius keksa. Po torti pospite kekse i ohladite preko noći.