Starinski medenjaci
Sastojci (40 komada)
200 g | šećera |
2 | žumanjka |
1 | jaje |
75 ml | vode |
60 ml | meda |
1 žlica | rastopljenog maslaca |
500 g | glatkog brašna |
1 žlica | sode bikarbone |
1 žličica | cimeta |
0.50 žličice | mljevenih klinčića |
malo ribanog muškatnog oraščića |
Priprema
- 1
Na pari otopi maslac ili mast, med, šećer i vodu. Kratko ohladi pa dodaj umućena jaja
- 2
Dodaj sodu bikarbonu pa postupno dodavaj brašno i začine dok ne dobiješ glatku, ljepljivu smjesu. Količinu začina prilagodi svom ukusu.
- 3
Smjesu prekrij folijom pa stavi u hladnjak na sat vremena.
- 4
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- 5
Od smjese oblikuj kuglice veličine manjeg oraha. Pleh obloži papirom za pečenje. Posloži kuglice međusobno razmaknute nekoliko centimetara. Kuglice možeš malo spljoštiti dlanom.
- 6
Peci na 180 stupnjeva oko 8 do 10 minuta.
- 7
Kad se ohlade, medenjake možeš glazirati čokoladom ili bijelom šećernom glazurom, po želji. Drži ih zatvorene u posudi s poklopcem – tako mogu ostati svježi i do par tjedana.