Stollen
Sastojci (15 komada)
300 g | glatkog brašna |
100 g | mljevenih oraha |
200 ml | mlijeka |
12 g | suhog kvasca |
40 g | šećera |
5 g | soli |
1 | jaje |
70 g | maslaca (sobne temperature) |
5 g | mljevenog cimeta |
200 g | grožđica |
50 ml | ruma |
sok jedne naranče | |
naribana korica naranče | |
100 g | prženih lješnjaka, grubo nasjeckanih |
75 g | tamne čokolade, grubo nasjeckati |
Priprema
- 1
Večer prije u posudu stavi grožđice da se namoče u soku naranče i rumu. Ostavi da odstoji preko noći.
- 2
Zagrij mlijeko da bude mlako pa dodaj šećer i kvasac. Pričekaj nekoliko minuta da se kvasac aktivira.
- 3
U posudu stavi brašno, sol, cimet i naribanu koricu naranče. Dodaj aktivirani kvasac, jaje i maslac sobne temperature pa nastavkom za tijesto na mikseru poveži sve sastojke.
- 4
U smjesu dodaj namočene grožđice i nastavi izrađivati tijesto mikserom na srednjoj brzini.
- 5
Na kraju dodaj lješnjake i čokoladu.
- 6
Ako je smjesa previše ljepljiva, dodaj malo brašna.
- 7
Tijesto prekrij prozirnom folijom i ostavi na toplom par sati. Idealno bi bilo da tijesto prenoći u hladnjaku.
- 8
Tijesto podijeli na dva dijela (možeš napraviti jedan veći ili dva manja stollena).
- 9
Razvaljaj tanko marcipan i stavi preko cijele površine razvaljanog tijesta.
- 10
Od rubova motaj prema središnjem dijelu pa jedan kraj malo preklopi prema drugm i ostavi minimalno još pola sata da se diže.
- 11
Peci na 170 stupnjeva oko 30 minuta.
- 12
Gotovi Stollen premaži rastopljenim maslacem I pospi šećerom u prahu.
- 13
Kad se šećer upije, još jednom premaži maslacem i opet pospi šećerom u prahu.