Štrukli
Sastojci (6 porcija)
800 g | brašna |
1.5 l | ulja |
prstohvat soli | |
prstohvat šećera | |
topla voda |
Nadjev
700 g | svježeg kravljeg sira |
300 g | svježeg domaćeg vrhnja |
2 | jaja |
sol, šećer |
Preljev
200 g | slatkog vrhnja |
2 | jaja |
Priprema
- 1
Mekano tijesto zamijesimo od svih navedenih sastojaka i ostavimo da miruje oko 30 minuta.
- 2
U međuvremenu pripremimo nadjev tako da izmrvimo sir, dodamo vrhnje, jaja sol i šećer.
- 3
Pažljivo uzmemo polovicu tijesta koje stavimo na stolnjak kojeg smo posuli brašnom. Prvo ga lagano izvaljamo, namažemo s malo ulja pa razvučemo tako tanko da tijesto bude gotovo prozirno. Žlicom ravnomjerno razmažemo sir po tijestu. Lagano podižući stolnjak tijesto zarolamo u dugačku štrucu koje prebacimo u posudu za pečenje. Isto ponovimo s drugom polovicom tijesta. Štruce prerežemo na komade željene veličine, lagano ih pritisnemo dlanom i zalijemo umakom od vrhnja i jaja.
- 4
Pečemo u pećnici na 180-200 °C dok ne dobiju "zapečenu" boju.