Svinjeći gulaš s gljivama
Sastojci (4 porcije)
500 g | svinjeće lopatice bez kosti, narezati na kockice |
600 ml | mesnog temeljca |
1 žlica | suncokretova ulja |
1 glavica | luka |
200 g | gljiva |
1 režanj | češnjaka |
1 žlica | mljevene paprike |
2 žlice | pasirane rajčice |
1 po | mrkva i zelena paprika, narezati |
sol, papar | |
kiselo vrhnje | |
brašno, voda |
Priprema
- 1
Meso narežite na kockice i uklonite višak masnoće.
- 2
Zagrijte pola žlice ulja u velikoj tavi i kratko popržite meso na jakoj vatri (pazite da vam ne zagori), a zatim ga izvadite iz tave i stavite sa strane.
- 3
Dolijte preostalo ulje u tavu te pirjajte nasjeckani luk i češnjak otprilike pet minuta. Dodajte mrkvu i mljevenu papriku te miješajući pustite da se malo zaprži, a zatim postupno dolijevajte temeljac.
- 4
Kad prokuha, smanjite jačinu vatre, umiješajte rajčicu i vratite meso u tavu. Začinite solju i paprom. Kuhajte gulaš 15-ak minuta na laganoj vatri, pa dodajte papriku i gljive narezane na ploške te kuhajte još 10 minuta.
- 5
Dolijte brašno razmućeno s vodom i kuhajte još pet minuta da se malo zgusne. Ukrasite peršinom i kiselim vrhnjem.