Svinjski kare s jabukama i pireom od butternut tikve
Sastojci (3 porcije)
butternut tikva (oko 1,5 kg) | |
70 g | maslaca |
0.25 g | muškatni oraščić |
sol |
Za meso
3 | svinjska karea s kosti |
250 ml | pilećeg ili povrtnog temeljca |
2 | jabuke |
1 | ljubičasti luk |
1 žličica | senfa (zrnatog) |
1 žličica | sušenog ružmarina |
sol i papar | |
maslinovo ulje |
Za ukrašavanje
timijan za dekoraciju |
Priprema
- 1
Butternut tikvu prepolovite po dužini pa iz sredine izvadite koštice. Lim za pečenje obložite folijom, položite polovice tikve prerezanom stranom prema gore. Maslac narežite na kockice i stavite ih na polovice tikve. Pecite u pećnici na 180 °C oko 60 minuta.
- 2
Dok se butternut tikva peče, pripremite meso. Kotlete posolite i popaprite s obje strane. Stavite ih na zagrijano maslinovo ulje i pecite oko 4 minute sa svake strane. Izvadite ih iz tave i čuvajte na toplom.
- 3
Pileći temeljac zagrijte, dodajte senf i promiješajte pa maknite s vatre. Jabuke i luk narežite na tanke kriške. U tavu u kojoj ste radili meso dodajte još malo ulja, zagrijte pa ubacite jabuke i luk. Kuhajte oko 5 minuta, miješajući. Potom dodajte sušeni ružmarin, sol i papar. Ulijte temeljac sa senfom i sve promiješajte.
- 4
U tavu vratite kotlete i kuhajte oko 5 minuta, odnosno dok se umak malo ne reducira.
- 5
Kad je tikva pečena, žlicom izvadite "meso", dodajte muškatni oraščić i sol te izgnječite ili izmiksajte u pire, a po želji možete dodati još malo maslaca. Ukrasite svježim timijanom.