Temari sushi
Sastojci (10 komada)
300 g | Sushi riže |
100 g | dimljenog lososa |
rotkvice | |
svježi krastavac | |
mrkva | |
mladi luk | |
ljute papričice | |
wasabi pasta | |
svježi začini | |
sjemenke sezama | |
sojin umak |
Za sushi ocat
3 žlice | rižina octa |
2 žlice | šećera |
soli |
Priprema
- 1
Sushi rižu dobro isperi i skuhaj prema uputama na pakiranju.
- 2
Dok se riža kuha, pripremi sushi ocat. Pomiješaj rižin ocat, šećer i sol. Dobro razmuti kako bi se šećer rastopio.
- 3
Skuhanu (i vruću) rižu rasporedi po dnu šire i pliće keramičke posude, prelij sushi octom i promiješaj. Zrna riže će postati sjajna. Pusti potom da se riža prohladi, prekrij je papirnatim ručnicima ili kuhinjskom krpom.
- 4
Dimljeni losos nareži na manje komade, rotkvice nareži na kolutiće, dio krastavca također, a dio na trake. Mrkvu s pomoću guljača nareži na trakice, ljute papričice na kolutiće, kao i bijeli dio mladog luka. Zeleni dio luka nareži na tanke štapiće. Možeš odabrati i neke druge oblike ili neko drugo povrće.
- 5
Pripremi plastičnu foliju izrezanu u kvadrat. Na sredinu folije posloži, primjerice, pet kolutića rotkvice u oblik „cvijeta“. Potom na njih stavi komad lososa. Vlažnim rukama napravi kuglicu od riže pa stavi na losos. Potom zamotaj sve u foliju tako da se svi sastojci stisnu u oblik loptice.
- 6
Svaku lopticu od riže možeš složiti drugačije i birati različite sastojke i „motive“. Složene loptice stavi na jedan tanjur na kojem ćeš ih poslužiti.
- 7
Potom ih ukrasi ljutim papričicama, mladim lukom, sjemenkama sezama ili wasabi pastom. Ako ti wasabi pasta nije svakodnevno na jelovniku – prvo isprobaj jako malu količinu i oprezno – jako je ljuta. Posluži temari sushi uz soja umak.