Tiramisu cheesecake (bez pečenja)
Sastojci (4 porcije)
150 g | Digestive keksa |
60 g | maslaca |
Za kremu
300 g | krem sira |
300 g | mascarponea |
160 g | šećera u prahu |
1 žličice | arome vanilije |
200 ml | vrhnja za šlag |
1 žlica | mljevene želatine |
Ostalo
30 | piškota |
250 ml | tople vode |
kakao u prahu |
Priprema
- 1
Rukama ili pomoću sjeckalice/blendera izmrvi Digestive kekse. Na vatri rastopi maslac pa ga pomiješaj s izmrvljenim keksima. Ujednačenu smjesu utisni na dno kalupa za tortu, poravnaj i ostavi u hladnjaku 30 minuta.
- 2
U zdjelu dodaj krem sir i Mascarpone pa izmiješaj mikserom. Potom dodaj šećer u prahu (prosij) i aromu vanilije te mikserom izradi u jednoličnu smjesu.
- 3
Istuci dobro rashlađeno vrhnje za šlag i dodaj kremi od sira.
- 4
U toploj vodi rastopi 2-3 žlice instant kave. Zatim u manju posudu odvoji 3 žlice tekuće kave i dodaj mljevenu želatinu. Promiješaj i pusti da odstoji oko 5 minuta (ili prema uputama na pakiranju). Želatinu potom ugrij na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici kako bi se rastopila (ne smije kuhati).
- 5
U želatinu odmah dodaj žlicu-dvije kreme od sira i dobro promiješaj pa ulij sve u ostatak kreme od sira i kratko izmiksaj.
- 6
Na dno torte dodaj pola količine kreme. Nekoliko piškota umoči u kavu na sekundu-dvije s obje strane i položi na kremu u jednom redu. Na piškote stavi drugu polovicu kreme od sira i zagladi. Spremi u hladnjak preko noći, odnosno na 12 sati.
- 7
Drugi dan tortu izvadi iz kalupa i s vanjske strane obloži poredanim piškotama. Prema potrebi, skrati piškote tako da budu više od torte oko dva centimetra. Pospi kakaom u prahu i ukrasi prema želji.