Tiramisu od limuna
Sastojci (10 komada)
250 g | mascarponea |
200 g | krem sira |
74 g | instant pudinga okusa slatkog vrhnja |
180 ml | mlijeka |
2 žlice | šećera |
1 | limun (naribana korica i sok ½ limuna) |
Sirup od limuna
120 ml | vode |
50 g | šećera |
1 | limun (oguljena korica i sok cijelog limuna) |
Za slaganje i ukrašavanje
17 | piškota |
naribana korica 1 limuna | |
maline | |
svježa menta za ukras |
Priprema
- 1
U veću zdjelu dodaj mascarpone, krem sir, puding, mlijeko, šećer, sitno naribanu koricu i sok limuna. Izmiksaj u ujednačenu smjesu i stavi je u hladnjak.
- 2
U manji lonac ulij vodu i dodaj šećer. Drugi limun oguli guljačem za povrće ili nožem pa koricu dodaj u vodu sa šećerom. Iscijedi oguljeni limun pa ulij i sok u lonac. Na laganoj vatri zagrij do vrenja pa kuhaj još 2-3 minute miješajući. Skini s vatre i ohladi na sobnu temperaturu.
- 3
Pripremi piškote. Svaku piškotu umoči u sirup od limuna s obje strane. Nemoj ih dugo namakati, već odmah izvadi i stavi na dno posude u kojoj ćeš slagati kolač (idealno četvrtasta vatrostalna/keramička posuda, cca 22 x 16 x 6 cm).
- 4
Zapuni piškotama dno posude pa dodaj polovicu kreme. Poravnaj kremu kuhinjskom špatulom pa složi novi red piškota. Potom dodaj ostatak kreme, zagladi i pospi naribanom koricom limuna. Spremi u hladnjak na nekoliko sati, idealno preko noći, kako bi se kolač stisnuo.
- 5
Kolač nareži i ukrasi svježim malinama i listićima mente.