Torta od cijelih naranči i badema
Sastojci (6 komada)
2 | naranče |
6 | jaja |
300 g | smeđeg šećera |
250 g | mljevenih badema |
1.5 žličica | praška za pecivo |
Za ukrašavanje
šećer u prahu | |
Listići badema | |
listići mente | |
svježe ribizle | |
korica i kriške naranče |
Priprema
- 1
U lonac stavi naranče, prelij ih hladnom vodom i pusti da voda proključa. Kuhaj oko 45 minuta. Potom izvadi iz vode i pusti da se malo ohlade.
- 2
Nareži naranče na kockice pa ih ubaci u multipraktik (možeš koristiti i sjeckalicu ili blender) i izmiksaj ih u pire.
- 3
U većoj zdjeli pjenasto izmiksaj jaja sa šećerom. Dodaj mljevene bademe, prašak za pecivo i pire od naranči te zamiješaj u ujednačenu smjesu.
- 4
Kalup za torte naulji ili premaži maslacem (mi smo od ove količine napravili dvije torte promjera 16 cm i visine oko 3,5 cm). Smjesu s narančama izlij u kalup i peci u pećnici na 180 °C oko 50 minuta, gornji dio treba uhvatiti zlatno-smeđu boju. Ubodi čačkalicu u sredinu smjese, ako izađe čista, torta je gotova.
- 5
Gotovu tortu izvadi iz pećnice, pusti da se ohladi pa izvadi iz kalupa. Listiće badema kratko preprži na suhoj tavi. Tortu potom pospi šećerom u prahu te ukrasi listićima badema i mente, svježim ribizlama te koricom i/ili kriškama naranče.