Tri vrste majoneze
Sastojci (6 porcija)
2 | jaja |
1 žlica | octa |
pola | limuna |
4 žličice | senfa |
300 ml | suncokretova ulja |
sol | |
papar | |
1 žlica | kikirikija |
začinsko bilje (po želji) | |
curry u prahu | |
sojin umak | |
pola žličice | čilija |
2 žličice | pasirane rajčice |
Priprema
- 1
Jaja tvrdo kuhajte oko 10 minuta, operite, ogulite, ostavite da se ohlade i odvojite bjelanjak od žumanjka. Limun operite, naribajte koricu i iscijedite 2 žlice soka.
- 2
Žumanjke zgnječite vilicom, stavite u zdjelu s octom, senfom i 2 žlice ulja i umutite dok ne postane glatko. Ulijevati ostatak ulja, prvo kap po kap, a zatim polako u tankom mlazu uz stalno miješanje dok se ne napravi homogena krema.
- 3
Začinite majonezu solju, paprom, limunovom koricom i sokom, podijelite u 3 zdjelice i ohladite.
- 4
Grubo nasjeckajte kikiriki. Ogulite i sitno nasjeckajte češnjak. Začinsko bilje operite, ocijedite, natrgajte listove i nasjeckajte.
- 5
Dio majoneze oplemenite curryjem, sojinim umakom i čilijem te pospite kikirikijem. Pomiješajte drugu količinu s pastom od rajčice, ½ žličice češnjaka i čilijem dok ne postane glatka, a treću količinu pomiješajte sa začinskim biljem i preostalim češnjakom.
- 6
Majonezni trio poslužite uz krumpiriće ili hranu s roštilja.