Uskrsna šunka u kruhu
Sastojci (6 porcija)
1 kg | dimljene šunke, vratine ili rolane lopatice |
300 g | brašna za dizano tijesto |
300 g | crnog brašna |
1 žlica | soli |
0.5 | kocke svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog kvasca |
1 žličica | šećera |
mlake vode | |
1 | jaje |
Priprema
- 1
U malo mlake vode dodaj žlicu šećera i namrvljeni svježi kvasac. Ostavi nekoliko minuta da se kvasac aktivira.
- 2
U posudi pomiješaj oba brašna i sol pa dodaj kvasac. Miješaj rukom i postupno ulijevaj mlaku vodu dok ne dobiješ tijesto željene gustoće. To će biti negdje oko 400 ml mlake vode.
- 3
Tijesto prekrij krpom pa ostavi na toplom da udvostruči volumen.
- 4
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljaj tijesto. Položi šunku na tijesto i umotaj ga sa svih strana. Spoj tijesta treba biti na donjoj strani šunke.
- 5
Šunku u kruhu prebaci na pleh obložen papirom za pečenje. Tijesto premaži razmućenim jajetom pa ga peci oko pola sata u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
- 6
Prije posluživanja pusti da se šunka malo ohladi. Reži je na deblje šnite.