Varivo od graha s kiselom repom
Sastojci (4 porcije)
250 g | graha trešnjevca |
250 g | kisele repe |
150 g | suhog mesa (ili kobasice) |
1 dl | ulja |
250 g | krumpira |
1 glavica | luka |
2 režnja | češnjaka |
2 žlice | brašna |
lovorov list | |
peršin | |
sol | |
papar | |
voda ili temeljac |
Priprema
- 1
Na vrućem ulju u tavi pirjajte nasjeckani luk i češnjak. Dodajte suho meso ili na ploške narezane kobasice, grah koji ste namočili dan ranije, krumpir narezan na kockice i dvije litre vode ili temeljca.
- 2
Kuhajte lagano najmanje sat vremena, a zatim zgnječite (ispasirajte) dio krumpira i graha.
- 3
U međuvremenu ugrijte malo ulja te dodajte narezanu kiselu repu. Kratko pirjajte dok malo ne omekša i potom dodajte u lonac s grahom. Nastavite kuhati i po potrebi dodajte vodu ili temeljac.
- 4
Na kraju napravite zapršku: zagrijte preostalo ulje i popržite brašno, a zatim dodajte u varivo (neprestano miješajući kako se ne bi stvarale grudice). Poslužite toplo uz krišku-dvije kruha.