Veganska sarma
Sastojci (16 Komad)
1 glavica | kiselog kupusa |
200 g | dimljenog tofua |
1 glavica | luka |
250 g | mrkve |
1 | korijen peršina |
1 žlica | slatke crvene paprike |
1 | režanj češnjaka |
svježi listići peršina | |
sol | |
maslinovo ulje | |
120 g | ječmene kaše |
100 g | heljdine kaše |
list lovora | |
150 ml | pasirane rajčice |
2 l | vode |
Priprema
- 1
Nasjeckaj luk, a mrkvu, korijen peršina i dimljeni tofu naribaj. U tavi na maslinovu ulju popirjaj luk pa mu dodaj naribano povrće te pirjaj desetak minuta. Potom ubaci i naribani tofu te sve dobro promiješaj i pirjaj još nekoliko minuta. Dodaj slatku papriku, sitno nasjeckani češnjak, listiće peršina i sol.
- 2
Istovremeno pripremi ječmenu i heljdinu kašu. Prvo ih dobro isperi pod mlazom hladne vode, a zatim ih kuhaj desetak minuta u posoljenoj vrućoj vodi. Ocijedi i pomiješaj s nadjevom od tofua.
- 3
Od glavice kupusa odvoji listove za punjenje. Konačni broj sarmi ovisi o veličini listova u glavici, odnosno o količini nadjeva koju odlučiš staviti u svaki list. Kupus možeš isprati pod hladnom vodom. S vanjske strane lista pri dnu stanji zadebljanje na listovima koje ćeš koristiti za motanje.
- 4
U listove stavi nadjev pa zamotaj svaku sarmu. Ostatak kupusa grubo nareži na trakice. Na dno lonca prvo stavi dio narezanog kupusa pa složi zamotane sarme. Na vrh stavi ostatak narezanog kupusa.
- 5
Prebaci na štednjak, pomiješaj pasiranu rajčicu i vodu te zalij sarme. Sarme moraju biti taman prekrivene tekućinom. Kada provrije, poklopi i krčkaj na laganoj vatri oko sat i pol.
- 6
Sarmu možeš poslužiti uz pire od batata – skuhani batat pomiješaj s kokosovim mlijekom, malo curry mješavine začina, maslinova ulja te soli i papra.