Veganska štruca s umakom od ljubičastog luka
Sastojci (4 Porcija)
Za štrucu:
400 g | bijelog graha |
125 ml | povrtnog temeljca |
150 g | mješavine orašastih plodova s crnim tartufima |
1 snop | vlasca |
100 g | korijena celera |
2 žlice | praška za pecivo |
120 g | integralnog brašna |
0.5 žličice | muškatnog oraščića |
sol | |
Svježe mljeveni papar | |
2 žlice | ulja s tartufima |
Za umak od luka:
2 | ljubičasta luka |
1 žlica | suncokretovog ulja |
1 žlica | šećera od sirove trske |
30 ml | balzamičnog octa |
40 ml | Madeira vina |
nekoliko grančica svježeg ružmarina | |
nekoliko grančica svježeg timijana |
Priprema
- 1
Zagrij pećnicu na 190 °C s gornjim i donjim grijačima, ili 170 °C ako koristiš ventilator.
- 2
Ocijedi grah, ali sačuvaj tekućinu. Propasiraj pola količine graha sa 75 ml povrtnog temeljca.
- 3
Usitni oraščiće. Operi i nasjeckaj vlasac. Operi, oguli i naribaj korijen celera.
- 4
Pomiješaj prašak za pecivo s brašnom i muškatnim oraščićem pa sjedini s pasiranim grahom, ostatkom graha, oraščićima, vlascem i celerom. Začini solju i paprom.
- 5
Premaži papir za pečenje žlicom ulja s tartufima. Smjesu formiraj u štrucu promjera 10 centimetara i peci na najnižoj rešetki oko 25 minuta.
- 6
U međuvremenu oguli ljubičasti lik, nareži ga na polumjesece i prijaj na suncokretovom ulju. Dodaj šećer i žlicu vode pa karameliziraj luk dok ne dobije svijetlosmeđu boju. Deglaziraj ga balzamičnim octom i Madeira vinom.
- 7
Ulij ostatak povrtnog temeljca i začinsko bilje pa kuhaj oko 3 minute, odnosno dok se ne reducira za pola. Ukloni začinsko bilje, ulij 50 ml vode od graha i zakuhaj umak.
- 8
Cvjetaču i brokulu nareži na cvjetiće pa kuhaj u slanoj vodi. Ocijedi i isperi hladnom vodom. Zagrij ostatak ulja od tartufa pa kratko poprži brokulu i cvjetaču.
- 9
Okruglice od badema pripremi prema uputama na pakiranju.
- 10
Posluži štrucu s umakom od luka, okruglicama od badema i začinjenom cvjetačom i brokulom.