Veganski burger od crvene leće
Sastojci (4 komada)
190 g | suhe crvene leće |
2 žlice | koncentrata rajčice |
sol i papar | |
0.5 žličice | češnjaka u prahu |
1 žličica | kumina |
0.5 žličice | sušenog timijana |
2 žličice | nasjeckanog peršina |
1 žličica | sušenog luka |
1 | mrkva |
3 žlice | zobenog brašna |
maslinovo ulje |
Za salatu
1 | mrkva |
100 g | kupusa |
sol i papar | |
3 žlice | veganske majoneze |
1 žličica | Dijon senfa |
2 žlice | soka od limuna |
Ostalo
4 | peciva za burger |
zelena salata |
Priprema
- 1
Prema uputi na pakiranju skuhaj crvenu leću, možeš je i malo „raskuhati“. Ocijedi je u cjedilu pa prebaci u veću zdjelu.
- 2
U leću dodaj koncentrat rajčice, sol, papar, češnjak u prahu, kumin, sušeni timijan, peršin i sušeni luk. Dobro promiješaj pa dodaj naribanu mrkvu i zobeno brašno. Vilicom izradi u ujednačenu smjesu pa rukama oblikuj četiri burgera. Ako ti se smjesa čini premekana, dodaj još brašna.
- 3
U tavi zagrij maslinovo ulje pa ispeci burgere s obje strane (3-4 minute sa svake strane) dok ne uhvate smeđu boju.
- 4
Peciva prepolovi pa ih također zapeci na maslinovu ulju.
- 5
Za salatu naribaj kupus i mrkvu. Pomiješaj ih u zdjeli pa dodaj sol, papar, vegansku majonezu, Dijon senf i sok limuna te promiješaj.
- 6
Donji dio peciva premaži majonezom, dodaj listove zelene salate, na njih stavi burgere od leće, a na vrh salatu od kupusa i mrkve te posluži.