Veganski Crème caramel
Sastojci (4 porcije)
100 g | šećera |
50 ml | vode |
1 žličica | soka limuna |
Za kremu
370 ml | napitka od badema |
180 ml | kokosova mlijeka |
2 žlice | škrobnog brašna |
1 žličica | agar agara u prahu |
1 žlica | arome vanilije |
Priprema
- 1
Pripremi 4 manja kalupa za pečenje (ramekin).
- 2
U manji lončić dodaj šećer, vodu i sok limuna. Zagrij na štednjaku i pusti da kuha dok ne postigneš zlatno-smeđu boju. Nemoj miješati. Skini s vatre i odmah raspodijeli vrući karamel u četiri posudice.
- 3
U drugi lonac ulij napitak od badema, dodaj kokosovo mlijeko, škrobno brašno i agar agar. Promiješaj pa kuhaj na srednje jakoj vatri cijelo vrijeme miješajući. Kad se smjesa zgusne, dodaj aromu vanilije i promiješaj. Poklopi i kratko ostavi kremu, oko pet minuta.
- 4
Potom kremu ravnomjerno raspodijeli u kalupe s karamelom. Ostavi vani kratko, dok se sve malo ne ohladi, a zatim preseli u hladnjak na barem 6 sati, a najbolje preko noći.
- 5
Kad je desert spreman i ohlađen, nožem prođi uz rub kalupa, poklopi tanjurom, preokreni i podigni kalup. Možeš posuti s malo limunove korice i ukrasiti listom matičnjaka.