Vegetarijanski kruh s umakom od brusnica
Sastojci (4 porcije)
5 glavica | luka |
100 g | kvinoje |
1 kg | šampinjona |
1 kg | mrkve |
6 žlica | ulja |
sol i papar | |
100 g | oraha |
120 g | sušenih marelica |
250 g | kestena, skuhati |
6 grančica | timijana |
0.5 vezice | peršina |
100 g | mljevenih badema |
0.5 žličice | šećera |
3 | jaja |
200 g | smrznutih brusnica |
150 ml | crnog vina |
1 žlica | škrobnog brašna (Gustina) |
2 žlice | balzamičnog octa |
Priprema
- 1
Kvinoju namoči u vodi preko noći. Luk oguli i sitno nasjeckaj. Šampinjone očisti i grubo nareži, a mrkve oguli i 300 g naribaj.
- 2
U velikoj tavi ugrij 4 žlice ulja te kratko pirjaj gljive. Dodaj tri četvrtine količine nasjeckanog luka i naribanu mrkvu. Kratko pirjaj pa začini solju i paprom.
- 3
Orahe, marelice i kestene grubo nareži, a timijan i peršin sitno nasjeckaj. Kvinoju dobro ocijedi te pomiješaj s orasima i bademima, marelicama, kestenima, peršinom i polovicom timijana. Smjesu dodaj u tavu s gljivama te još kratko pirjaj. Začini solju i paprom po ukusu. Dobivenu smjesu prebaci u zdjelu i ostavi da se ohladi.
- 4
Duguljasti kalup (11x30 cm) premaži maslacem i pospi brašnom. Pomiješaj tri jaja i 100 ml crnog vina te dodaj u ohlađenu smjesu od šampinjona. Smjesu ulij u pripremljeni kalup te peci u pećnici oko 50 minuta na 180°C.
- 5
U međuvremenu prepolovi ostatak mrkve po duljini te ih pomiješaj sa solju, paprom, jednom žlicom ulja i šećerom. Marinirane mrkve prebaci u vatrostalnu posudu i peci oko 20 minuta u pećnici.
- 6
Za umak od brusnica ugrij jednu žlicu ulja u loncu, dodaj ostatak nasjeckanog luka te pirjaj tri minute. Dodaj timijan i brusnice te 50 ml crnog vina. Pusti da prokuha i lagano kuhaj još pet minuta. Umiješaj potom malo škrobnog brašna te postupno dodaj u lonac s brusnicama. Smanji jačinu vatre i kuhaj još osam minuta, a zatim začini solju, paprom i balzamičnim octom.
- 7
Izvadi pečenje iz pećnice, pažljivo istresi iz kalupa te nareži na kriške.
- 8
Posluži s glaziranim mrkvama i umakom od brusnica.