Vitello tonnato
Sastojci (4 porcije)
1 kg | telećeg buta |
1-2 | mrkve |
6 | slanih inćuna |
2 | tvrdo kuhana jaja |
malo svijetlog vinskog octa | |
2 lista | kadulje |
2 režnja | češnjaka |
300 g | tune u konzervi, ocijediti |
30 g | kapara |
1 l | bijelog vina |
2 lista | lovora |
1 stabljika | celera |
maslinovo ulje | |
sok od limuna | |
papar i sol po potrebi |
Priprema
- 1
Meso stavite u posudu s litrom bijelog vina. Dodajte listove lovora, češnjak, kadulju te mrkvu i celer narezane na komadiće.
- 2
Nakon 12 sati mariniranja izvadite meso i stavite ga u lonac. Dolijte pola količine procijeđene marinade, dodajte dovoljno vode da prekrije meso te kuhajte oko sat i pol (odnosno dok meso ne omekša).
- 3
Nakon toga meso izvadite, ohladite na sobnu temperaturu i stavite u hladnjak do posluživanja.
- 4
Pripremite umak: u blenderu izmiksajte inćune, tunu i kuhane žumanjke.
- 5
Kapare nasjeckajte i dodajte u blender, a nakon toga umiješajte malo limunova soka i pola šalice maslinova ulja.
- 6
Kako biste razrijedili umak, dolijte malo mesnog temeljca, kratko miksajte i ostavite da se ohladi. Po želji, posolite i popaprite.
- 7
Ohlađeno meso (iz hladnjaka) narežite na što tanje kriške, složite na pladanj i prelijte pripremljenim umakom od tune.