Zalogaji s dimljenim lososom i krem sirom
Sastojci (30 komada)
60 g | raženog brašna |
60 g | glatkog brašna |
1 žličica | šećera |
0.5 žličice | žličice soli |
0.5 žličice | sode bikarbone |
0.5 žličice | praška za pecivo |
1 | jaje |
180 g | mlaćenice |
120 ml | mlijeka |
30 g | maslaca |
ulje za pečenje |
Za namaz od sira
250 g | krem sira sa začinima |
2 žlice | kiselog vrhnja |
Za nadjev i ukrašavanje
300 g | dimljenog lososa |
svježi krastavac | |
kapara | |
ukiseljene lučice | |
voćni namaz od crne trešnje | |
svježi kopar | |
svježi vlasac |
Priprema
- 1
U većoj zdjeli pomiješaj raženo i glatko brašno, dodaj šećer, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Izmiješaj pjenjačom da se sastojci sjedine.
- 2
U drugoj zdjeli razmuti jaje pa ulij mlaćenicu i mlijeko. Na vatri rastopi maslac pa dodaj i njega te promiješaj tekuće sastojke. Potom ulij u zdjelu s brašnom, pjenjačom umiješaj sastojke tako da se sjedine. Smjesa ne treba biti glatka, smiju ostati grudice.
- 3
Na tavi zagrij ulje pa dodaj po žlicu (ili žlicu i pol ako želiš veće zalogaje) smjese. Kada se s gornje strane stvore rupice, preokreni na drugu stranu. Palačinke s obje strane trebaju uhvatiti zlatno-smeđu boju.
- 4
U zdjeli pomiješaj krem sir s kiselim vrhnjem, odnosno izradi ga u glatki namaz.
- 5
Losos nareži na trakice, a svježe krastavce na kolutiće.
- 6
Svaku palačinku premaži namazom od sira pa dalje dodaj sastojke po želji. Mi smo radili dvije vrste zalogaja, jedne s lososom, krastavcem, kaparima i lučicama, a druge s namazom od trešanja i lososom.
- 7
Sve ukrasi listićima svježeg kopra i pospi nasjeckanim vlascem.