Zapečeni krumpir
Sastojci (4 porcije)
10 | srednje velikih krumpira |
Maslinovo ulje | |
2 dcl | K-take it veggie vrhnja za kuhanje |
Sol i papar | |
Muškatni oraščić |
Priprema
- 1
Ako koristiš stari krumpir, oguli ga i nareži na što tanje ploške (najbolje mandolinom). Kod mladog krumpira preskoči guljenje. Kora će mu dati lijepi rustikalni izgled.
- 2
Zagrij vrhnje za kuhanje u lončiću i dodaj mu začine - sol, bijeli papar i malo naribanog muškatnog oraščića. Neka zavrije.
- 3
Uljem namasti posudu za pečenje. Na dno posloži lepezasto prvi sloj narezanih krumpira pa ih lagano posoli i prelij trećinom vrhnja.
- 4
Ako ne radiš vegansku verziju zapečenog krumpira, u ovom trenutku možeš dodati naribani parmezan, komadiće dimljenog lososa ili pržene slanine.
- 5
Posloži preostala dva sloja krumpira s vrhnjem kao zadnjim korakom.
- 6
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva pa peci poklopljeno folijom oko 40 minuta, a potom dodatnih 30 minuta bez folije. Ohladi 10-ak minuta pa posluži kao prilog ili glavno jelo uz zdjelu salate.