Zlatno mljeko
Sastojci (6 čaše)
30 g | kurkume |
30 g | đumbira |
60 g | kokosova ulja |
1 štapić | cimeta |
3 | kardamoma |
papar | |
muškatni oraščić, svježe nariban |
Priprema
- 1
Priprema: Za kremu, oguli kurkumu i đumbir te nareži na tanke ploške. U lončiću ugrij žlicu kokosova ulja pa dodaj kurkumu, đumbir, cimet i kardamom te kratko zapeci.
- 2
Dodaj 100 ml vode, papar i muškatni oraščić te kuhaj 10-15 minuta na umjerenoj vatri odnosno dok voda ne ispari malo. Zatim dodaj ostatak kokosova ulja. Ukloni kardamom i cimet te štapnim mikserom izmiksaj u glatku smjesu. Ulij u staklenku i stavi u hladnjak.
- 3
Za mlijeko, naranlu isperi pod mlazom vruće vode, naribaj malo korice (jednu žličicu) i potom iscijedi sok. U lončiću pomiješaj sok od naranče i biljni napitak, umiješaj kremu te pjenjačom miješaj dok ne dobiješ pjenu. Dodaj agavin sirup i naribanu koricu naranče. Dobievni napitak rasporedi na šest čaša te ukrasi pripremljenom pjenom, kriškama naranče i cimetom.
- 4
Savjet: kremu od kurkume možeš pripremiti u većoj količini i pohraniti u hladnjak.
- 5
Savjet želiš li dodatno obogatiti okus, pri zagriavanju biljnog napitka dodaj i jedan zvjezdasti anis.